maart 20, 2008

Nieuw-Zeeland deel 3

Rubriek: Nieuw Zeeland — Manieu @ 12:24 pm

We hebben zoveel gezien en gedaan dat het lastig is waar te beginnen!
Alleen het rijden met de camper is al super om te doen. Al de verschillende landschappen die langskomen. Op sommige dagen zien we bijvoorbeeld regenwoud, zee en strand, bergen en naaldbossen tijdens dezelfde rit.
We hebben ondertussen een soort van taakverdeling in de camper: Lernard en pa rijden om de dag, ik ben van de routeplanning en ma van het uitzicht genieten.
We hebben tot nu toe elke dag een lunchplek gevonden met schitterend uitzicht. Wat overigens niet erg moeilijk is. Al kostte de laatste plek me bijna het leven. Pa gooide water naar me toe, waardoor ik uit reactie een stap naar achter deed, een paar centimeter voor een afgrond van twintig meter … Ja, je moet de spanning er wel een beetje inhouden.
We hebben onderweg ook schitterende watervallen, rotskusten, meren, albatrosjongen (!), heel veel verschillende andere vogels, besneeuwde bergtoppen, enorme bomen, wijngaarden, een versteend bos, enzovoorts, enzovoorts gezien.
Onderweg steken opvallend veel mensen hun hand op. Een keer zelfs de bruid bij een trouwpartij.

We wisselen de campings een beetje af, zoals ma al had beschreven. De wat luxere, wat onder andere warme douches en toiletten met riool betekent, met de natuurcampings, wat vaak enorme plaatsen, schitterende uitzichten, geen douches, toiletten zonder riool, maar wel met wc-papier betekent. Het is trouwens ongelooflijk, werkelijk overal hangt wc-papier (in de toiletten dan, he). Zelfs tijdens een wandeling, voor ons gevoel midden in de rimboe, wc-papier!
Ondertussen is ma al aardig gewend geraakt aan de natuurcampings, maar bij de eerste camping was ze bang. In de middle of nowhere in combinatie met de enge verhalen van pa en maar twee andere campers in de wijde omgeving, zorgde ervoor dat ma niet naar buiten durfde in het donker en dat Lernard en ik, oh, zo dapper, samen met ma bij het geloei van de wind tegen het raam een zeer verschrikt hoofd trokken. En pa lachte zich rot. ´s Nachts hebben we allemaal wat minder geslapen door de verschrikte geluiden die ma maakte bij elk kraakje. Het was ook wat warm doordat alle ramen dicht zaten na het verhaal van pa dat er regelmatig overvallen gepleegd worden door gas naar binnen te laten lopen waardoor iedereen bewusteloos raakt…
Bijna elke avond wordt er gebarbecued. Met meestal pa als chef. En af en toe “fish and chips”, wat eigenlijk ook best lekker is.

Milford Sound stond bij iedereen hoog op het verlanglijstje en we hadden een rondvaart van twee uur door het fjord geboekt. Wonder boven wonder was het heel mooi weer (aangezien er gemiddeld zes meter regen per jaar valt). Wat trouwens ook zo wonderbaarlijk is: aan de westkust, ook wel “wet-coast”, hebben we nog geen drupje regen gehad.
Doordat we aan het einde van de middag in Milford aankwamen, waren er geen andere schepen meer en hadden we heel mooi licht. Erg bijzonder! We zijn oneindig aan het klikken geweest en we hebben zeehonden gezien. Even gelijk een rectificatie: de vorige keer hebben we zeeleeuwen gezien in plaats van zeehonden. We zijn ook zulke dierenkenners….
We hebben ook een stukje over de Tasmanzee gevaren waar er flink hoge golven waren en wie moest er precies daar koffie halen? Pa, natuurlijk. En hoe verrassend, koffie over de boot en zichzelf.
Op de heenweg naar Milford Sound waren we gestopt in een stuk laagland omringd door bergwanden. Pa probeerde zijn aloude “Wie is de koning van Wezel?” En, ja hoor: “Ezel!” Als een kind zo blij, we moesten hem bijna aan zijn arm meetrekken, want hij bleef echo´en…

Af en toe hebben we ook dingen apart van elkaar gedaan. Lernard en ik hebben bijvoorbeeld een deel van de Kepler Track gelopen. Dit bleek uiteindelijk 33 kilometer te zijn, waarvan drie uur omhoog. Het was aardig zwaar, maar zeker de moeite waard!         Pa en ma hebben die dag hun eigen wandeling gemaakt en zijn vervolgens naar een grot met gloeiwormen gegaan, wat er uit leek te zien als een sterrenhemel. Hierna waren ze in de kroeg beland met bekenden uit het vliegtuig, waarna ze gierend van de lach bij de camper terug keerden.
Ook zijn we apart de gletsjers gaan bezoeken. Pa en ma zijn tot de rand van de Franz Josef Gletsjer gelopen en wij naar de Fox Gletsjer. Deze hebben we met gids en met ondergebonden ijzers bewandeld. Super! Wederom mooi weer, tunnels van ijs, enorme spleten waar we doorheen liepen, stroompjes boven en onder het ijs en de gids die zo mogelijk nog enthousiaster was dan zijn groep. “Wow, guys, look at this, you have to see this one!” “This is the best day ever!” En ondertussen liep hij heen en weer te rennen om voor veilige routes voor ons te zorgen.
´s Avonds hebben we op de camping Kea´s gezien; Nieuw Zeelandse alpinepapegaaien. Ze staan bekend om hun slooplustigheid. De volgende ochtend was dan ook ons knijperbakje open gemaakt en de inhoud overal verspreid. Een van de Kea´s rende over ons dak en ondertussen stak hij zijn kop steeds door een ander dakraampje. Erg grappig gezicht.

Het is, even tussendoor, wel ongelooflijk hoe hier overal waarschuwingen bijstaan: “Kijk uit voor het afstapje!” Okee, die snap ik nog, maar: “Kijk uit voor de deur, want uw vingers kunnen er tussen komen!”, gaat toch wat ver.

Aangezien bungeejumpen strikt verboden is zolang mijn moeder in de buurt is en we in Queenstown aangekomen waren, de actie en adrenalinestad van Nieuw Zeeland, moesten we toch wat anders uitkiezen. Jetboaten over de Shotover rivier. Wat inhield: met 80 kilometer per uur over een rivier door een kloof vlak langs de rotsen, gecombineerd met regelmatig een 360° draai. Dus toch nog een portie actie gehad.

Na Queenstown in een oud goudzoekersstadje rondgekeken: Arrowtown. En natuurlijk de onvermijdelijke “Wanted”-foto genomen.

De twintigste vertrekken we per veerboot naar het Noordereiland. We laten dan het “water” eiland achter ons en we gaan het “vuur” eiland tegemoet!! (L&M)

1 Reactie »

  1. hoi hoi

    oh wat onzettend gaaf dat ik nu zoveel herkenbare dingen lees en zie!! ik ben zo jaloers haha…. het is echt heel erg wennen weer terug te zijn hier in nederland. en idd geluk dat het zo lekker droog was bij de westcoast en milford sound. wij hebben ook geen spatje regen gehad, het schijnt een hele mooie zomer te zijn dit jaar. wij spraken iemand en die zegt dat het al 3 of 4 jaar niet zo lekker geweest was.
    nou heel veel plezier nog en ik ga cker jullie verslag over het noordereiland lezen!!

    liefs corina

    Reactie door corinatmannetje — maart 28, 2008 @ 6:20 pm

RSS feed voor comments op dit bericht. | TrackBack URI

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een bericht achter te laten.