februari 9, 2008

Luang Prabang

Rubriek: Laos — Marije @ 2:32 pm

AFBEELDING DOET HET NIET!

Van onze avontuurlijke plannen in het noorden van Laos is weinig terecht gekomen. We zijn namelijk nog steeds in Luang Prabang. Het bevalt ons hier goed en we hadden even behoefte, denk ik, om een tijdje in de zelfde plaats te blijven. En we moeten natuurlijk volkomen uitgerust zijn als onze (schoon)ouders op bezoek komen. Voor vier weken. Pfffff! Grapje, hè!

De sfeer hier is ontzettend relaxed en de mensen trouwens ook. Over straat lopend, worden we overal met Sabaaidee (goedendag) gegroet. We hebben ons laten vertellen dat er in Laos over het algemeen maar voor 1 rijstoogst per jaar wordt gegaan in plaats van de twee tot drie in bijvoorbeeld Vietnam. Dit doen ze niet omdat het niet anders kan, maar omdat het niet hoeft om rond te komen en het op deze manier een stuk relaxter is. Of dit echt zo is, weet ik niet, maar het zegt wel wat over de sfeer hier.
Wat ook typerend was: bij aankomst op het vliegveld stonden een paar taxi’s rustig te wachten om ons vervolgens naar de plaats van bestemming te brengen voor een vaste prijs. Geen schreeuwende taxichauffeurs, oververhitte onderhandelingen, getrek aan tassen. Wat een verademing!
We hebben onze dagen onder andere gevuld met massages: voet-, been-, Lao/lichaammassage en aan de Mekong-rivier gezeten op een terrasje met een boek en dat dan heel veel uur achter elkaar, met zo nu en dan een Lao biertje en een flesje mineraalwater. Erg vervelend.

Natuurlijk zijn we ook op tempeltocht geweest, erg mooi hier in Luang Prabang. En overal zie je de monniken in het dagelijkse leven. Wij zagen de monniken voor ons als mediterende, mantra’s mompelende mannen, maar vooral de jonge jongens kom je overal tegen. In het internetcafĂ©, zwemmend in de rivier (wel met gewaad) of tekenfilmpjes kijkend. Waarschijnlijk ook omdat van de mannelijke Lao boeddhisten wordt verwacht dat ze minimaal een keer in hun leven het klooster ingaan, dus zijn er niet allemaal op uit om het Nirvana te bereiken. Een opvallende overtuiging in deze tak van het boeddhisme is trouwens dat een vrouw eerst gereincarneerd zal moeten worden als een man om verder te kunnen richting het ultieme nirvana….
Bij zonsopkomst is het leuk om door de straten te slenteren en te zien hoe de monniken hun buurt afgaan om giften (eten) te ontvangen van de geknielde bewoners in ruil voor een zegening van de monniken.

Het is grappig dat we bepaalde mensen beginnen te herkennen en zij ons. Lernard heeft ’s ochtends zijn vaste koffie en ontbijt-haal-adres. De dame van het ontbijt vraagt elke ochtend als hij langs komt: “Ben je nou nog niet weg?” En er loopt een bedelaar rond, die waarschijnlijk ook makkelijk doorkan als dorpsgek. Om de paar uur heeft hij een andere outfit aan en dit elke dag. De ene keer komt hij geld vragen in zijn (volgens Lernard) Gestapo kostuum: een lange, zware jas met legerbroek, dan komt hij weer in alleen een omslagdoek om zijn heupen, een uurtje later heeft hij een hoed erbij opgezet en weer een uurtje later heeft hij ook nog een pijp erbij. Vervolgens heeft hij zijn legerkisten en werkmanskleding aan en de daarbij horende hele grote hamer. Hij vraagt iedereen luid lachend om geld en als hij vindt dat hij onvoldoende geld krijgt, houdt hij gewoon zijn andere hand op. We zagen hem zelfs muntgeld weigeren en hem, bij de dame die hem dit gaf, naar haar schoudertasje wijzen, omdat daar waarschijnlijk het papiergeld wel in zou zitten….
Lernard heeft een Laotiaanse kookcursus van een dag, gevolgd. Hij kan nu echte Laotiaanse salade, sambal, plakrijst, sladressing, curry en vlees maken.
Hij is daarna met een medecursist gaan stappen onder het genot van Lao-bier en Lao-Lao whisky. Gelukkig is er een avondklok van twaalf uur, anders was de volgende dag waarschijnlijk iets minder fit verlopen. Om twaalf uur is alles echt afgelopen en zijn er alleen nog maar buitenlanders op straat te zien, want de Laotianen staan over het algemeen al voor zes uur op, dus zij hebben geen avondklok nodig.
Het Laotiaanse eten is zeer goed te doen. Veel verse groenten, salades, plakrijst, invloeden uit Thaise en Vietnamese keuken of een heerlijke verse vis klaargemaakt op de nachtmarkt. En als we de plakrijst zat zijn kunnen we dankzij de Fransen altijd nog een stokbroodje kip, tonijn, pate of kaas nemen.

Een andere erfenis van de Franse koloniale tijd zie je overal op straat: Petang, het Franse Petanque en het Nederlandse Jeu de Boules.

Een van de redenen om hier niet weg te willen is de zonsondergang op een terrasje aan de Mekong met kaarslicht. Mocht iemand nog op zoek zijn naar een bestemming voor de huwelijksreis, Luang Prabang is romantisch!! Maar na alle romantiek en kleffigheid wordt het weer tijd om door te reizen. Nu is dat klef doen in het openbaar wel figuurlijk gesproken. In Laos wordt het namelijk niet op prijs gesteld als je als man en vrouw in het openbaar handjes vasthoudt, arm in arm loopt, elkaar omhelst en het ergste van alles, elkaar zoent. We maakten een keer de fout elkaars hand te pakken en hoorden een afkeurend geluid van een vrouw achter ons. Misschien dan toch niet de huwelijksreis….
In een van de hotels waar we hebben overnacht stond op de lijst met het hotelreglement, behalve de gebruikelijke regels, zoals geen drugs gebruiken en wapens meenemen ook: “You are not allowed to make love in the room if you are not married!”

We zijn toch ook nog Luang Prabang uitgeweest. Naar de Pak Ou grot/ tempel. Een grot gevuld met duizenden boeddhabeelden en honderden toeristen, maar toch heel apart om te zien. En niet te vergeten de Tat Kuang Si waterval. Ontzettend mooi en wat vooral super was, we konden er zwemmen! Dat zag ik altijd al voor me, op reis naar een tropisch land en dan zwemmen onder een waterval… We hebben ook weer tropische temperaturen, dus een verfrissende duik konden onze oksels wel gebruiken.

We zijn nu van plan om morgen (in ieder geval overmorgen) naar Phonsovan te vertrekken, naar de “Plain of Jars”. Een enorm gebied bezaaid met potten tot wel zes ton in gewicht. En niemand die weet hoe ze daar gekomen zijn.

Wat betreft onze kayak/ raft-plannen; het weer is op het moment te droog, dus te weinig water en spanning. Dus dat bewaren we voor Nieuw-Zeeland. Pa! (L&M)

1 Reactie »

  1. Hey ik neem aan dat je de bevolking aldaar jouw wereldbekende sateetjes hebt laten proeven!?

    Reactie door Meijk en Marijn — februari 17, 2008 @ 2:50 pm

RSS feed voor comments op dit bericht. | TrackBack URI

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een bericht achter te laten.