mei 31, 2008

Singapore, zonnen en zwemmen

Rubriek: Maleisie, Singapore — Manieu @ 11:41 am

Ondanks dat de stad/ het eiland/ land de naam heeft van een steriele zakenstad, hebben we ons prima vermaakt in Singapore. Er zijn inderdaad veel serieuze zakenmannen in pak met stropdas en het is erg georganiseerd en schoon, maar ook erg gastvrij en er zijn levendige buurten en veel gezellige eettentjes. Die dan wel weer gecontroleerd worden door de inspecteurs van de regering. Maar wat is er mis met hygiëne?

We vlogen met de budgetmaatschappij AirAsia van Bangkok naar Singapore en er werden geen plaatsen toegewezen in het vliegtuig. Het resultaat: geen nette rij, maar rennende en ellebogende mensen die een goed plekje wilden veroveren… Wonderbaarlijk genoeg hadden we prima plaatsen, op de smakkende en boerende “dame” achter ons na, dan. Dit hield ze de hele vlucht vol (ruim twee uur).

Bij aankomst kregen we gelijk een hint van de georganiseerdheid in Singapore. We moesten netjes in de rij staan voor een taxi, de taxichauffeur zette uit zichzelf de meter aan en helemaal bijzonder: toen de chauffeur de straat waar we moesten zijn niet gelijk kon vinden, zette hij de meter uit, want anders zou het te duur voor ons worden!

Het is ongelooflijk hoeveel winkelcentra ze hier hebben. Het lijkt erop dat shoppen hier hobby nummer 1 is. We hebben ons wat shoppen betreft maar ingehouden en in plaats daarvan allerlei nieuwe hapjes geprobeerd; van de overdekte eetparadijzen (gevuld met kraampjes) lijken er namelijk nog meer te zijn.

Ons laatste hostel lag in Little India (onze kleinste kamer ooit - zie bovenaan site), wat een leuke afwisseling was op het hectische centrum. Zoals de naam al zegt, wonen hier veel Indiase immigranten en heerst er ook een Indiaas sfeertje. Onder andere de winkels die sari’s verkopen en bij de zondagmarkt schalde de bollywood-muziek uit de boxen en slingerde er overal rommel rond. Wat een grote tegenstelling was tot de rest van de stad waar we geweest zijn. Geen afval te bekennen daar en vooral geen kauwgom, want het is illegaal om dit op straat te kauwen. Om de vijf meter staat een vuilnisbak, het rivierwater werd zelfs gezeefd door een speciaal bootje met een soort schepnet voorop en nergens spugende mensen te zien op straat, want ook dit is tegen de wet.

Er worden enorme boetes uitgedeeld. Bijvoorbeeld voor afval op straat gooien: 500 euro en voor eten en drinken in de metro: 250 euro! Met drugs moet je al helemaal niet aankomen. Drugsbezit: een lange gevangenisstraf en stokslagen en drugssmokkel: de doodstraf. Misschien dat alle strenge regels ervoor zorgen dat er bijna geen criminaliteit is. Al zullen de politieagenten overal, bewapend met machinegeweren, hier ook wel aan bijdragen…

We konden precies de openingsact van het Singapore Arts Festival meepikken. Een straattheatergroep die op de rivier een spectaculaire show gaf met vuur, vuurwerk en harde muziek. Een super gezicht in het donker met de wolkenkrabbers op de achtergrond en erg warm en krap, aangezien duizenden anderen ook graag zoveel mogelijk van de show wilden meekrijgen.

En we hebben eindelijk de doerian geprobeerd! (wilden we steeds, maar kwam er niet van) De “koning der vruchten” volgens veel Aziaten. Het is een vrucht ter grootte van een meloen met stekels aan de buitenkant en een heel apart luchtje. Op veel plaatsen is hij zelfs verboden om te eten vanwege deze lucht! Het fruit aan de binnenkant heeft een duidelijke gelijkenis met een….mannelijk geslachtsdeel. Waarschijnlijk verklaard dat ook waarom de doerian bekend staat als potentiemiddel. Een oud gezegde schijnt te zijn: “When the doerians go down, the sarongs go up! Ook kwamen we er achter dat dit dus het luchtje is wat we steeds niet thuis konden brengen in Azie… En voor ons is het trouwens niet “de koning”; een apart luchtje, maar ook een apart smaakje.

De laatste drie dagen hebben we op het strand doorgebracht van het eiland Tioman in Maleisie. We hadden een hutje met uitzicht op zee en we hebben voornamelijk gezwommen, gelezen, gesnorkeld, gegeten en geslapen. Ja, ja, we weten het, we hebben een erg vervelend leven. Eindelijk Lernard over kunnen halen om te gaan snorkelen en hij was vervolgens het water niet meer uit te krijgen!

Het strand lag gelijk aan de jungle en we kregen ook een beetje het Tarzan en Jane gevoel door alle beesten die langs kwamen. Apen, hagedissen (die 1.8 meter lang kunnen worden, maar zo lang waren die van ons gelukkig niet), heel veel vlinders, ’s avonds gigantische vleermuizen en in een gat onder aan de trap van onze hut woonde een slang, die af en toe zijn kop naar buiten stak, brrrr. En natuurlijk hadden we ook een kakkerlak in onze badkamer. Waar ik overigens nog steeds niet aan kan wennen, ik krijg de kriebels van die beesten!

Vandaag hebben we de “deluxe luxery” veerboot (zo werd het aangeprezen) genomen naar het vaste land en morgen gaan we naar Kuala Lumpur en dan… de volgende morgen heel vroeg (om 6 uur landt ze) Joleen ophalen!!! L&M